Volkswagen brengt Porsche naar de beurs


Moederbedrijf

Volkswagen

heeft deze week aangekondigd

Porsche

op 28 september

naar de beurs

te brengen. Een dag later kunnen de aandelen Porsche op de beurs worden verhandeld. De beursgang wordt gewaardeerd op meer dan 70 miljard euro. Het aandeel Porsche zal liggen tussen € 76,50 en € 82,50. De Duitse autobouwer doet hiermee ongeveer een kwart van de aandelen Porsche van de hand. De helft hiervan wordt door de familie Porsche teruggekocht. De hele aandelenverkoop brengt bij Volkswagen een slordige 9 miljard in de la. Vooral investeerders uit de oliesector storten zich op het aandeel.

Het aandeel wordt tevens aangeboden aan de particulier. Dus mocht je ooit voor een stukje eigenaar van Porsche willen zijn, ligt hier je kans :-).

Ook de eigenaar van red Bull had lange tijd interesse in het aandeel. Zeker toen er nog een vorm van samenwerking in de lucht hing. Dit is later afgeketst. Daarmee zakte ook de aandacht voor het aandeel weg. jammer voor Porsche. Het had de beursgang extra glans gegeven.

Hoe zit dat eigenlijk tussen Volkswagen en Porsche?


Rond 2010 is Porsche overgenomen door het Duitse autoconcern Volkswagen. Dit leek een overname maar was het niet. Dat komt omdat de familie Porsche een controlerend belang heeft in Volkswagen. Via Volkswagen heeft de Porsche-familie nog altijd veel zeggenschap.

Historisch gezien zijn beide autobouwers altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Verschil was wel dat Porsche meer een ontwerpbureau was voor automodellen. Op die manier ontstond ook de Volk-Wagen. Dat begon met de KdF-wagen, ontworpen door Ferdinand Porsche, de oprichter van Porsche. KdF stond voor het karakteristieke “Kraft durch Freude” en was de voorloper van de latere en uiterst succesvolle Volkswagen Kever. Bedoeld als auto voor het volk. In 1969 hebben Porsche en Volkswagen samengewerkt aan de bouw van de VW-Porsche 914.

Wat gebeurt er met de opbrengsten uit de verkoop?


De waarde van het aandelenpakket Porsche is in 10 jaar tijd gigantisch gestegen. Het pakket werd destijds gekocht voor 9 miljard. Gezien de huidige waardering het achtvoudige! Er wordt slechts een deel van het aandelenpakket verkocht, terwijl de zeggenschap over Porsche met driekwart van alle aandelen behouden blijft. Een deel van de opbrengst vloeit via een incidentele uitkering terug naar de bestaande aandeelhouders van Volkswagen.

Dat het winstgevende Volkswagen een deel van Porsche-aandelen van de hand doet heeft alles te maken met de transitie naar het elektrisch rijden. Volkswagen kan hierin natuurlijk niet achterblijven en wil fors meer investeren in de ontwikkeling en productie van de elektrische auto. Gelijk ook gebeurt bij Porsche met het fraaie elektrisch aangedreven model Taycan (zie foto’s).

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *