Vlaanderen verbiedt verkoop brandstofauto´s per 2029
Woonachtig in Vlaanderen en altijd al zitten denken aan een Lamborghini Aventador met heerlijke V12? Dan is nu het moment er voor te gaan. Nog eventjes en een nieuwe auto met verbrandingsmotor aanschaffen in de Belgische deelstaat is namelijk verboden. Vanaf 2029 zullen er uitsluitend auto’s met een elektrische aandrijflijn in de autoshowrooms van Vlaanderen te vinden zijn.


Een grote Kia EV6In Nederland zijn we al wat jaartjes bezig met het elektrificeren van het totale wagenpark. Een flinke baksubsidies
en langzaam maar zeker gaan de Nederlanders overstag. Het helpt natuurlijk ook dat Nederland een koploper is op het gebied vanlaadpalen. Vrijwel overal zijn publiek toegankelijke laadpalen te vinden en er is een uitgebreid netwerk aan snelladers. Dat de laadinfrastructuur nog lang niet klaar is op de massale toestroom van de komende jaren kunnen we rustig concluderen, maar laadangst komt in Nederland tegenwoordig zelden voor.Iets zuidelijker, bij onze Belgische buren, ligt dat toch net even anders. Ook daar is de elektrische auto bezig met een opmars. Het aantal laadpalen neemt toe maar kent nog een flinke achterstand ten opzichte van Nederland. Werk aan de winkel dus. Zeker met het nieuws van vandaag. Daarin meld Vlaanderen dat per 2029 er geen nieuwe auto’s met een brandstofmotor meer verkocht mogen worden. Dat geldt niet alleen voor nieuwe auto’s met een diesel of benzine motor maar ook voorhybrides. Jazeker, alles met een beetje uitstoot is straks hartstikke verboden.
De Vlaamse regering is nog niet zo streng dat het verbod ook geldt voor tweedehandsauto’s. Dus, mocht je zojuist een te koop bord in de tuin hebben geplaatst om je nieuwe Lamborghini te bekostigen dan kunnen we je gerust stellen, een tweedehands exemplaar is na 2029 nog steeds verkrijgbaar. Eigenlijk zijn de nieuwe regels een stuk soepeler dan eerder werd verkondigt. Vlaanderen wilde namelijk al per 2027 de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor uitbannen en per 2030 ook de verkoop van tweedehands exemplaren verbieden. Daar komt men nu op terug. Mede doordat er twijfels ontstonden over de haalbaarheid van dat plan. 
Wel loopt Vlaanderen voor op de deadlines die de Europese Unie stelt. De EU wil namelijk de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor per 2035 
verbieden.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *