Thuisladen of publiek laden, wat zijn de kosten? 


Het zijn de stroomtarieven die vandaag de dag bepalen waar je het beste kunt laden. En deze fluctueren met de dag. Niettemin kan het geen kwaad zo af en toe te kijken waar we staan met het laden. En wat beter is,

thuisladen

of

publiek laden

. Ook de snellaadtarieven pakken we even mee.

Je kunt je wellicht nog wel herinneren. Een artikel in de T waarin stond dat het elektrisch rijden niet meer uit kon. Aan dat artikel hebben wij van Automorgen.nlkorte mettengemaakt. Kern van het verweer: op zich een zeer interessant onderwerp, maar maak kom dan wel met het hele verhaal.

Onderstaande tabel maakt duidelijk dat het elektrisch rijden duurder is geworden vanwege de

hoge stroomtarieven

. Zal geen verrassing zijn. Maar er is wel keuze. Ben je in het bezit van zonnepanelen, dan zijn de laadkosten een stuk lager. Ook wanneer je een

variabel stroomtarief

af neemt en je bent flexibel in wanneer je wilt/kunt laden kan het thuisladen best wel uit op de dagen dat het veel waait en de zon schijnt.

Heb je deze mogelijkheden niet dan kun je beter terecht aan de publieke laadpaal. Ook dat maakt het overzicht duidelijk.

Overzicht laadkosten


Nog een paar opmerkingen bij deze tabel:

– het werkelijke tarief is dus duidelijk anders als je op de zonnepanelen laadt of bij een zeer laag variabel tarief.

– Bedoeld om een idee te geven van de kosten. Daarvoor willekeurig een paar voorbeelden genomen van elektrische auto’s.

– Het thuislaadtarief is berekend op basis van het verbruik maal het gemiddelde stroomtarief in september 2022 (0,71 euro per kW).

– Voor het publieke tarief is een gemiddelde aangehouden die de ANWB heeft afgegeven (0,43 euro per kW).

– Het snelladen gaat redelijk naar het dubbele van het publieke tarief. Uitzondering vormt Tesla met eigen laadnetwerk en abonnement.

– Er is geen rekening gehouden met tijdelijke acties en andere afwijkingen die je kunt hebben als je bij een laadabonnement bent aangesloten.

– Vergelijking met brandstofauto is mogelijk door na te gaan wat je actieradius is bij een volle tank. Is deze bijvoorbeeld 600 km doe dan het tarief maal 6.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *