Tesla neemt energievoorziening in eigen handVisionair als hij is de eigenaar van

Tesla

, Elon Musk, altijd al aangekondigd dat de energietak van zijn bedrijfsmodel enorm zal groeien. En mogelijk zelfs groter dan de elektrisch aangedreven auto’s. Menigeen trok dit in twijfel, maar het lijkt erop dat ook de energiebedrijfstak aan de vooravond staat van een enorme groei. Het past tevens binnen de Tesla-strategie om de

energievoorziening

  zo veel mogelijk

in eigen hand

te houden.

Uitdagingen


Het is een huzarenstukje geweest als je ziet hoe hard Tesla de laatste 10 jaar is gegroeid. En de groei is er nog lang niet uit. Bij lange na kan men niet aan de huidige bestellingen voldoen. Los van de enorm grote vraag is er nog een aantal andere redenen voor te noemen. De wereldwijde pandemie op zichzelf zorgde voor een enorme vertraging, maar had ook veel impact ervan op de toeleveringsketen, waaronder natuurlijk het structurele tekort in de chipsector.

Grootste uitdaging van nu zit vooral in het maken van de accu’s. Grote voorraden grondstoffen zijn nodig voor het fabriceren van enorme aantallen batterijen. Tesla wil de productie van de batterij fors opvoeren door zelf aan de slag te gaan met lithiumraffinage om ervoor te zorgen dat het in de toekomst voldoende batterijgrondstoffen behoudt.

De Gigafactory 


De productieaantallen moeten dus gigantisch stijgen. Letterlijk, getuige de naam die Tesla voor zijn fabriek in Sparks, Nevada (VS) heeft gegeven: de Gigafactory. Men is er nu al in geslaagd grotere volumes van de Powerwall-batterijpakketten en de Megapacks te leveren. Alleen al in het tweede kwartaal van 2022 heeft men liefst ruim 280.000 EV’s weten te produceren. Men acht zich in staat om consistent 9.000 batterijpakketten per week te produceren. Ook produceert de fabriek liefst 6.500 Tesla Powerwalls. En men ligt op schema om 440 Megapacks per kwartaal te maken. Overigens zal het niet bij deze ene Gigafactory blijven.

Al met al een enorm succes voor Tesla en een mooie opsteker in het licht van het toch wel sombere nieuws de laatste tijd over grondstoffentekorten, chiptekorten en leveringsproblemen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *