Subsidie laadpalen voor VvE | Autovanmorgen.nl
Sinds de opkomst van de elektrische auto stijgt ook de vraag naar laadpalen. Een logische ontwikkeling. Zeker wanneer je bedenkt dat thuisladen nog altijd de goedkoopste optie is. Wanneer je in bezit bent van jouw eigen oprit is een laadpaal in principe zo geregeld. Woon je in een appartementencomplex dan heb je vaak te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). In dat geval is het plaatsen van een laadpaal een stuk ingewikkelder. Er dient een goedkeuring van de meerderheid te zijn en de installatie kan complex zijn. Toch komt daar binnenkort verandering in.


Meer subsidie voor laadpalen bij VvE’sRuim 1,2 miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten bij een VvE. Ruim 17% van het totaal aantal woningen in Nederland. Vroeg of laat zullen de bewoners de overstap gaan maken naar een volledig elektrische auto. Wel zo prettig dat de auto gewoon op je eigen parkeerplek opgeladen kan worden. De laatste tijd was er echter veel te doen over laadpalen in appartementencomplexen. Men maakte zich zorgen om de veiligheid of tegenstanders van elektrisch rijden konden de komst van een laadpaal in de parkeergarage tegenhouden.Het kabinet komt nu met een reeks nieuwe maatregelen om het makkelijker te maken om een laadpaal aan te schaffen en te laten monteren bij een VvE. De eerste stap is een subsidiepotje voor VvE’s. Gezien de complexiteit van sommige parkeergarages is goed advies van een deskundige van belang. Hierbij dient de situatie in kaart gebracht te worden. Hoe zit het met eventuele verzwaringen? De brandveiligheid? En de locatie van de laadpaal? Om dergelijke vragen te beantwoorden kan een VvE aanspraak maken op de SEEH-regeling. 


SEEH-regeling Via de SEEH-regeling (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) kunnen VvE’s 75% van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 1500 euro. De subsidie is bedoeld voor het inwinnen van deskundig advies. Daarom moet het advies de antwoorden bieden op een aantal concrete vragen. Zoals we zojuist al benoemden gaat dat onder andere over de locatie, de kosten van installatie en de veiligheid. Aanvragen kunnen vanaf januari 2022 worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. Staatssecretaris Van Weyenberg trekt hier in totaal 900.000 euro voor uit. Naast de subsidie werkt het kabinet ook hard aan het vereenvoudigen van de regelgeving. Dit moet er voor zorgen dat je als bewoner gemakkelijk een laadpaal kunt plaatsen op je eigen parkeerplek zonder dat medebewoners dit zonder goede reden tegen kunnen houden. De nieuwe regelgeving zal ingaan per 1 juli 2023.Meer informatie over de nieuwe subsidie voor VvE’s is te vinden op dewebsite van de Rijksoverheid
. Alle informatie over subsidies op elektrische auto’s voor zakelijke kopers en particulieren kun je vinden in onzeKennisbank.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *