Startkabels aansluiten | kan dat met een elektrische auto?
In deze winterse omstandigheden wil een accu van een auto het nog wel eens begeven. Ouderwets de

startkabels

van stal halen lijkt dan de oplossing. Maar

kan ik starthulp geven met een elektrische auto aan een andere auto?

Werkt een

jumpstarter

(mobiele acculader) ook bij een elektrische auto? En kan ik een elektrische auto ook met startkabels
starten?


Elektrische auto aansluiten met startkabels of jumpstarter, kan dat?
Een elektrische auto is voorzien van twee batterijen. De grote hoofdaccu is kan worden opgeladen doormiddel van eenstopcontactlader, eenlaadpaalof een snellader. Wanneer de hoofdaccu helemaal leeg is kan deze niet worden opgeladen met startkabels. De kleine, reguliere accu (12V) kan wel worden geladen met startkabels. Het starten door het gebruik van startkabels is ook mogelijk. Toch zal dit niet snel nodig zijn. Ook de 12V accu bij een elektrische auto zal continu worden geladen waardoor de kans dat deze leeg is gering is.
Tip:

Het vinden van de 12V-accu bij een EV kan soms een opgave zijn. Raadpleeg het instructieboekje van de auto om deze te vinden. Daarbij zal het instructieboekje ook vermelden of starthulp krijgen met jouw specifieke auto mogelijk is.

Kan ik met mijn elektrische auto starthulp verlenen?


Staat iemand anders met een lege accu en wil je met jouw elektrische auto starthulp verlenen? Goed bedoeld maar helaas is dit

niet

aan te raden. Een EV als hulpvoertuig inzetten kan de elektronica in gevaar brengen. Dit kan nare schade tot gevolg hebben.In de meeste gevallen geldt dit niet alleen voor 100% elektrische auto’s maar ook voor Plug-In Hybrides. Nissan adviseert gebruikers om de Leaf niet als hulpvoertuig in te zetten en in het handboek van BMW valt te lezen dat de PHEV’s niet gebruikt mogen worden voor starthulp.

Kan ik starthulp verlenen aan een Plug-In Hybride auto?
Ja, het geven van starthulp aan eenHybrideof
Plug-In Hybride
kan geen kwaad. Mits je uiteraard geen starthulp geeft met een volledig elektrische auto. Gebruik dus een benzine- of diesel auto in combinatie met startkabels om een Plug-in Hybride te starten. Het gebruik van een jumpstarter is ook mogelijk.

Even samengevatVoor het overzichtelijk volgen hier nog even de belangrijkste punten en tips. • Starthulp verlenen met een elektrische auto is

  niet

  mogelijk; • Starthulp verlenen met een Plug-In Hybride auto is

  niet

  mogelijk;


 • Ontvangen van starthulp door benzine- en diesel auto’s of jumpstarter mogelijk;

 • Raadpleeg altijd eerst het instructieboekje;

 • Bel indien nodig, de merkdealer, pechhulp of wegenwacht

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *