Polestar 4 | maak kennis met deze nieuwe elektrische SUVConsequent als Polestar is heeft het opnieuw een Polestar aan zijn nummering toegevoegd. Het betreft devolledig elektrische Polestar 4, een geheel nieuw ontworpen SUV-coupéen het snelste Polestarmodel tot nu toe. De Polestar 4 heeft design-elementen die voor het eerst te zien waren in het Polestar Preconceptmodel. Dat het doornummeren van de Polestar-modellen wat gaat wringen merk je aan deze uitvoering. De Polestar 4 had ook Polestar 2,5 kunnen heten, want het model zit tussen dePolestar 2en dePolestar 3in.


Polestar 4 vanaf de zij- en achterkant

Polestar 4 designNet als bij de Polestar 5 heeft ook de Polestar 4 enkele belangrijke elementen van dePolestar Precept concept


. De aerodynamische vormgeving van de Polestar 4 wordt nog eens versterkt door een lage neus en de aero-blades achteraan en door de optimalisatie van de luchtstroom rond de achterlichtbalk.

 


De Polestar 4 is ontwikkeld op basis van het bekende SEA-platform van het Chinese Geely. Het is een D-segment SUV-coupé met een grote carrosserie en een lange wielbasis van 3 meter.


 


Het glazen panoramadak loopt door over de gehele lengte. Optioneel is er de voorziening om het dak ondoorzichtig of transparant te maken. Omdat de achterruit ontbreekt reikt het glazen dak tot voorbij de hoofden van de inzittenden.Verder is er een tweede media- en temperatuurregelingsscherm gemonteerd tussen de voorstoelen die bediend kan worden door de inzittenden achterin. De traditionele achteruitkijkspiegel heeft Polestar vervangen door een high-definition scherm dat het beeld weergeeft van een op het dak gemonteerde achteruitrijcamera.


Duurzaamheid


Voor de bouw van de Polestar 4 is veel gebruik gemaakt van circulaire en koolstofarme materialen. Ook in de toeleveringsketen wordt het gebruik van duurzame materialen afgedwongen. Al het interieurmateriaal wordt uit hetzelfde basismateriaal vervaardigd. Dit omvat een op maat gebreid textiel, dat voor 100% uit gerecycled PET bestaat en uit diervriendelijk Nappaleder.  

Ook wordt het MicroTech, dat voor het eerst in Polestar 3 werd geïntroduceerd, gebruikt voor de interieurafwerking van Polestar 4. MicroTech is een biologisch vinyl waardoor ruwe olie kan worden vervangen door dennenolie.

Performance


De Polestar 4 is de snelste productiewagen die de autofabrikant tot nu toe heeft ontwikkeld. Het model snelt in slechts 3,8 seconden van 0-100 km/u. De snelheid is niet alleen te danken aan zijn earodynamische design maar vooral aan de elektromotor met een maximumvermogen van 544 pk.

 

De Polestar 4 heeft een accucapaciteit van 102 kWh en kan zowel met enkelvoudige als dubbele motoren worden aangeboden. De Long range Single-motor heeft achterwielaandrijving en beschikt over een krachtige motor van 272 pk. De fabrikant schat in dat het bereik met deze versie richting de 600 km gaat (WLTP). De Long range Dual-motor heeft een vermogen van 544 pk en een actieradius van maximaal 560 km WLTP. Van de Dual-motor kan de elektrische motor vooraan worden uitgeschakeld op het moment dat die niet nodig is, om zo het bereik en de efficiëntie te vergroten.

 

Het laden aan de snellader kan tot 200 kW. het voertuig heeft een 22 kW-lader aan boord. Daarnaast biedt de Polestar 4 de mogelijkheid om bi-directioneel (


vehicle-to-grid


) op te laden, als ook een V2L-mogelijkheid (


vehicle-to-load). Eenwarmtepompis standaard aanwezig, waarmee de omgevingswarmte kan worden benut om zowel de cabine als de accu te koelen.


VeiligheidDe Polestar 4 is voorzien van twaalf camera’s, een radar en twaalf ultrasone sensoren. Een controlecamera houdt de ogen en hoofdbewegingen van de bestuurder in de gaten om vermoeidheid of andere belemmeringen te signaleren en zo incidenten te voorkomen. Het controlesysteem werkt samen met de hands-on detectie in het stuurwiel om de bestuurder actief betrokken te houden tijdens het rijden.

Boven de stuurkolom een 10,2-inch display gemonteerd met informatie over snelheid, accu en actieradius, om de bestuurder goed te informeren tijdens het rijden. Bij het inschakelen van verschillende hulpsystemen kan er een virtuele omgeving worden getoond met informatie over andere weggebruikers, rijhulpfuncties en navigatie.

UitrolDe Polestar 4 wordt in november 2023 als eerste gelanceerd in China. Voor Europa en Noord-Amerika staat een lancering gepland voor het begin van 2024, met de verkoop en productie die later dat jaar zullen starten. Meer informatie over deze markten zal worden vrijgegeven in 2024. De introductieprijzen zijn momenteel indicatief en zijn vanaf € 60.000. Definitieve prijzen worden meegedeeld wanneer de bestellingen van start gaan.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *