Onderhoud aan een Tesla Model 3, hoe zit dat?

In tegenstelling tot auto’s met een benzine of dieselmotor heeft een elektrische auto een stuk minder onderhoud nodig. Dit heeft alles te maken met het feit dat er minder bewegende onderdelen aanwezig zijn in een EV. Hoewel er dus flink bespaard kan worden op de onderhoudskosten is het voor elektrische auto’s niet altijd duidelijk wat de verplichtingen rondom onderhoud zijn om de garantie van een auto te behouden. In onze mailbox zien we met enige regelmaat een vraag over het onderhoud van een Tesla Model 3 verschijnen. Om duidelijkheid te bieden ging Autovanmorgen.nl op onderzoek uit.

Wat is de onderhoudsinterval van een Tesla Model 3?Om te beginnen werpen we een blik op dewebsite van Tesla. Veel informatie over onderhoud bevat de website niet. Sterker nog, model specifieke informatie omtrent het onderhoud ontbreekt. Het Amerikaanse bedrijf geeft echter aan dat de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden van auto’s op brandstof niet gelden voor Tesla’s. Gezien het feit dat de Tesla voorzien is van batterijen is dat inderdaad nogal logisch.Tesla omschrijft wel een aantal punten die vallen onder ‘aanbevolen onderhoud’. Hieronder valt bijvoorbeeld de interieurluchtfilter. Het is aan te raden om deze om de 2 jaar te vervangen. Daaropvolgend komt de HEPA-filter, hierbij hanteert Tesla het advies om deze na 3 jaar te vervangen. Ook voor het controleren en waar nodig verversen van de remvloeistof geeft Tesla een interval van 2 jaar op.Zeker in de zomermaanden is een goed werkende airco van belang. Bij een aircoservice zal het droogmiddel worden ververst. Voor de Model 3 geeft het merk het advies om deze om de 6 jaar te laten verversen.


Is het vervangen van remblokken bij de Tesla Model 3 vereist?Doordat de Tesla Model 3, net als veel andere volledig elektrische voertuigen veel gebruik maakt vanregeneratief remmenslijten de remmen veel minder hard dan bij reguliere personenauto’s met verbrandingsmotor. Tesla durft het zelfs zeldzaam te noemen als de remblokken vervangen zouden moeten worden. In principe is het vervangen van de remblokken dus niet nodig. Echter, een periodieke controle kan nooit kwaad.


Is er voor de Model 3 ook een Tesla Onderhoudsplan?


In tegenstelling tot de Model X en Model S is het voor de Model 3 niet mogelijk om een onderhoudsplan af te nemen. Tijdens onze navraag bij Tesla Nederland kwam naar voren dat een dergelijk onderhoudspakket niet beschikbaar is voor de Model 3.


Vervalt de garantie wanneer er geen onderhoud bij de Tesla uitgevoerd is?


Aangezien Tesla geen eisen stelt aan het onderhoud van de Model 3 en zelfs aangeeft dat er geen direct onderhoud noodzakelijk is blijft de garantie altijd van kracht. Ook wanneer bovengenoemde aanbevelingspunten niet zijn uitgevoerd. Andere zaken, zoals software updates en diagnoses kunnen op afstand of door mobiele servicemonteurs worden uitgevoerd. Wanneer de auto een waarschuwing geeft voor service of vervanging kan dit wel gevolgen hebben voor de garantie. Om je een beeld te geven. De garantieperiode van de Model 3 is 8 jaar of 192.000 kilometer met uitzondering van de Model 3 Standard Range. Voor deze uitvoering geldt een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer. Wie een gebruikte Model 3 aanschaft krijgen daarnaast aanvullende garantie van 1 jaar of 20.000 kilometer bovenop de basis beperkte garantie.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *