Lightyear One | ruim 700 kilometer actieradiusElektrische auto’s en actieradius. Het blijft een dingetje. Hoewel de ontwikkelingen in een enorme versnelling zitten zijn er nog weinig auto’s die de grens van pakweg 700 kilometer hebben doorbroken. Tot vandaag. De vlag kan uit want het Nederlandse Lightyear komt met indrukwekkende cijfers na een praktijktest in Duitsland.
Nederlandse trots op zonne-energieHoeveel Nederlandse autofabrikanten zijn er nou eigenlijk? Daarom mogen we stiekem best een beetje trots zijn op wat ons kleine landje kan bereiken. De Lightyear One is een zo’n voorbeeld. Niet alleen is de auto volledig elektrisch, hij haalt ook nog eens deels zijn stoomt uit zonne-energie. Dit alles is mogelijk door de zonnepanelen die in de koets van de auto zijn verwerkt. Voor het type auto is de accu juist vrij compact te noemen met 60 kWh-batterij. Dankzij de zonnepanelen moet de auto toch een indrukwekkend bereik neer kunnen zetten.


Ruim 700 kilometer op een volle ladingEn dat hebben ze ook gedaan! Op een testbaan in Duitsland heeft de volledig elektrische Lightyear One namelijk een actieradius weten te halen van maarliefst

710 kilometer

. Op één lading wel te verstaan. Zo’n 70 kilometer was daarbij te danken aan stroom opgewekt door de zonnepanelen. Voor wie nu denkt dat dit alles met een slakkengang is gegaan heeft het mis. De gemiddelde snelheid was 85 km per uur. Het verbruik kwam daarbij uit op 85 Wh/km. Wat de Lightyear One een van de meest energiezuinige voertuigen ooit maakt. Uiteraard is Lightyear tevreden maar het kan nog beter. Het merk wil een dergelijk energieverbruik namelijk ook kunnen realiseren bij snelheden boven de 100 km/u.Het is dus een goede stap voor het Nederlandse merk. Maar er is nog een lange weg te gaan. Naast een officiele WLTP test zal de auto ook de crashtest nog moeten ondergaan. De planning is nog altijd om de eerste 1000 exemplaren af te leveren in 2022. Vanaf 2024 wil Lightyear de productie opschalen en de concurrentie echt te lijf gaan.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *