Laadpaal verhuizen | kan dat?

Een groot voordeel van een elektrische auto is dat je niet langer afhankelijk bent van een tankstation. Sommigen zijn zelfs helemaal niet meer gebonden aan een openbare locatie om de auto van een volle batterij te voorzien. Met eenlaadpaal aan huisis het mogelijk om de auto op te laden op de momenten dat jou dat uitkomt. Toch bestaat er de kans dat je eens gaat verhuizen. Kun je dan zo’n

laadpaal mee verhuizen

? En zo ja, wat komt daar dan bij kijken?

Stappenplan laadpaal verhuizen


Om maar direct met de deur in huis te vallen, vrijwel iedere laadpaal kan worden meegenomen met een verhuizing. De laadpaal is immers destijds ook aan de muur of op een paal gemonteerd en moet er, met een beetje handigheid, ook weer af kunnen. Om een laadpaal in goede orde te verhuizen is het wel verstandig om een aantal stappen te doorlopen. Op deze manier kom je niet voor verassingen of onverwachtse kosten te staan.

Wie is de eigenaar van de laadpaal?


Dit lijkt een vrij simpele vraag. Echter, het komt nog wel eens voor dat de nieuwe eigenaar van jouw woning verwacht dat de laadpaal inbegrepen is bij de aankoop van het huis. Maak daarover tijdig goede afspraken. Indien het laadvermogen van de thuislader eigenlijk niet langer toereikend is voor je huidige auto kun je er ook voor kiezen om de laadpaal te laten hangen (mits de nieuwe eigenaar hier op zit te wachten). Dit voorkomt kosten voor het demonteren en installeren. Let hierbij wel op dat je een eventueel abonnement tijdig opzegt.Het kan ook zijn dat de laadpaal eigenaar is van de leasemaatschappij, een werkgever of iemand anders. Vraag in dat geval iets toestemming aan de eigenaar om de laadpaal te verhuizen.

De nieuwe locatie


Alvorens je vol enthousiasme de laadpaal van de wand haalt is het goed om eerste te kijken naar de nieuwe situatie. Waar moet de laadpaal precies komen? Is er voldoende ruimte of heb ik te maken met een openbare parkeerplaats binnen bijvoorbeeld een VvE? In dat laatste geval zal er toestemming nodig zijn van de VvE om de laadpaal te plaatsen.Daarnaast zal er gekeken moeten worden naar de aanleg van nieuwe bekabeling voor de lader en de capaciteit van de aansluiting in de meterkast. Is de capaciteit wel voldoende of moet ik een verzwaring aanvragen?MaterialenDe nieuwe locatie van de lader zal waarschijnlijk niet precies hetzelfde zijn als de huidige situatie. Wellicht dient de laadpaal op een zuil gemonteerd te worden of zal er Load Balancing toegepast moeten worden. Deze aanpassingen vragen om de aanschaf van nieuwe materialen. Bijvoorbeeld een betonsokkel voor de zuil.
Abonnement laadpaalIndien je gebruik maakt van een abonnement voor het thuisladen, bijvoorbeeld om de stroomkosten te kunnen verrekenen, zal ook dit aanpassingen vereisen. Het is verstandig om de provider van het abonnement om advies te vragen. Welke informatie is er nodig om het abonnement op de nieuwe locatie voort te zetten?
VoorbereidingHet verhuizen van een laadpaal kan de nodige tijd in beslag nemen. De installatie vergt in sommige gevallen de nodige graafwerkzaamheden of aanpassingen aan de meterkast. Het is aan te raden om voorafgaand aan de verhuizing goed na te denken voor de periode tussen de demontage en de installatie op de nieuwe locatie. Je kunt in tussentijd bijvoorbeeld gebruik maken van openbare laadpalen. Hiervoor zal vaak een laadpasje vereist zijn. Vraag deze ruim van te voren aan. Een andere optie is om gebruik te maken van de Mode 2 laadkabel met een reguliere stopcontact ingang. 
De kosten van een laadpaal verhuizenDe kosten zullen afhankelijk zijn van de situatie. Je zult rekening moeten houden met kosten voor de demontage, eventueel graafwerkzaamheden, eventueel een netverzwaring, bekabeling, nieuwe materialen en de manuren voor de installatie. Het is verstandig om van te voren een offerte op te vragen bij een installateur of de leverancier van de laadpaal. 
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *