Laadkabel elektrische auto | met welke stekker kan ik laden?Ooit gehoord van de Mennekes-stekker? Of de Yazaki-stekker?
Er bestaat een waslijst aan mogelijkheden om je elektrische auto op te laden met verschillende stekkers.
Alleen al de combinaties van thuisladen, publiek laden of snelladen tegenover de mogelijkheden (of beperkingen) van de laadvoorziening per auto leiden tot talrijke mogelijkheden. Dat we tegenwoordig meerdere types heeft te maken met de historie van de elektrische auto (land van herkomst) en de ontwikkeling van de laadtechniek, wat natuurlijk niet stil heeft gestaan het afgelopen decennium, integendeel. In deze blogzetten we de stekkertypes op een rij. In Europa onderscheiden we de 5 meest gangbare types.
Laadkabel met stekker Type 1Mensen die weinig rijden (en laden) en wiens dagelijkse beslommeringen niet aan een strak tijdschema zijn gebonden kunnen gewoon op het stopcontact laden. Maar ideaal is het niet. Het laden gaat tergend langzaam.


Laden gaat met laadkabel type 1. De stekker aan de autolaadpoort wordt ook wel
Yazaki
genoemd. Omdat je op een stopcontact maximaal 3,7 kW kunt laden heeft de laadkabel een begrenzing van 2,3 kW. Laden op het stopcontact is per definitie laden op wisselstroom (AC). De stekker van de laadkabel die het stopcontact in gaat heetSchuko. Dit komt van het Duitse Schutz-Kontakt wat zoveel betekent als ‘beschermcontact’.
Laadkabel met stekker Type 2Laadkabel type 2 wordt gebruikt om te laden vanaf een laadpaal. En dan hebben we het over de laadpaal aan huis of de publieke laadpaal (zoals ook de parkeergarages). Voor de stekker aan autolaadpoort wordt ook de veelgebruikte naamMennekes-stekker gehanteerd. Laadkabels van het type 2 zijn voorzien van een In-cable-control-box (ICCB) techniek die zorgt voor een gecontroleerde energievraag om overbelasting van het electriciteitsnetwerk te voorkomen.De Mennekes-stekker is in 2014 door de Europese Commissies aangewezen als de standaardstekker voor elektrische auto’s. De Type 2-stekker is geschikt voor verschillende laadsnelheden. Er kan tot 22kW mee worden geladen (AC). Thuisladen gaat (veelal) tot 3,6 kW of 11kW, afhankelijk of er een 1-fase of 3-fase (1x16A of 3x16A) aansluiting is geïnstalleerd. Om te voorkomen dat de stoppen thuis doorslaan wordt het aangeraden een thuislader metDynamic Load Balancingaan te schaffen.

Meer lezen over type 1 en type 2 en de onderlinge verschillen kanhier


.Laadkabel met CCS-stekkerSoms wordt dit laadkabel type 3 genoemd, maar dat is onterecht. Laadkabel type 3 komt voor in Frankrijk en Italie. Voor vakantiegangers naar Zuid-Europa wellicht goed om te weten, maar hier gaat het om CCS dat staat voor Combined Charging System. Met CCS hebben we het over snelladen. Dit betekent impliciet dat we met gelijkstroom te maken hebben.De CCS-stekker is sinds 2017 de standaard in Europa voor het snelladen. De CCS-stekker kun je zien als een type 2-stekker met aan de onderkant een uitbreiding van 2 extra contactpinnen. Deze pinnen zijn de DC-connectoren en zorgen ervoor dat met gelijkstroom (DC) kan worden geladen. Op een laadingang van type 3 past ook de type 2-stekker, alleen laad je dan met wisselstroom (en duidelijk minder snel).

Meer lezen over CCS kanhier


.

Laadkabel met CHAdeMO-stekkerDe ChadeMO-stkker is net als CCS alleen geschikt voor gelijkstroom. De CCS-stekker en CHAdeMO-stekker sluiten niet op elkaar aan. Een CHAdeMO-stekker past dus niet op de CCS-lader en andersom. Dit zal geen probleem zijn, want snellaadstations bieden beide laadmogelijkheden aan.

CHAdeMO wordt veel gebruikt voor de wat oudere EV’s. De algemene opinie is dat de CHadeMO het in de toekomst zal afleggen tegen de CCS en dat de laatstgenoemde de definitieve standaard wordt. Belangrijkste reden is dat je met CCS veel sneller laadt dan CHAdeMO.

Meer lezen over CHAdeMO en over de verschillen met CCS kanhier


.Laadkabel voor de TeslaVan Tesla is bekend dat ze een eigenSuperchargerlaadnetwerk (DC) hebben. Tesla-rijders hebben daarmee het voordeel dat ze overal kunnen laden. Overigens laat Tesla tegenwoordig ook de elektrische auto van andere automerken toe tot hun netwerk.

De Tesla-stekker verschilt duidelijk ten opzichte van CCS en CHAdeMO. Veel Tesla’s hebben een eigen laadaansluiting, afhankelijk van het model. De Tesla Model s en Model X hebben nog een Tesla-stekker waarmee naast de Tesla Superchargers ook geladen kan worden aan Tesla Destination Chargers (AC).
Maar ook Tesla gaat in Europa over op de Europese standaard. Alle exemplaren van de Tesla Model 3 en Tesla Model Y beschikken daarom al over CCS Combo stekker. Wie zijn Tesla Model S of X aan een ‘normale’ AC-lader wil opladen, heeft daarvoor een laadkabel of adapter nodig.De laadkabeltypes in één overzicht


Overzicht van de gangbare laadkabeltypes in Europa
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *