Is de gefacelifte Mazda MX-30 nu wel het overwegen waard?
Ons geduld werd lang op de proef gesteld alvorens Mazda in 2019 eindelijk met een volledig elektrische auto op de proppen kwam. En wat voor eentje! De Mazda MX-30 kreeg een uniek design als crossover met vier deuren waarvan de achterste deuren zelfmoorddeuren zijn. Helemaal historisch verantwoord door de Mazda RX-8 natuurlijk. Toch zie je de Mazda Mx-30 vrijwel nooit rijden. En daar is een goede reden voor. Het is namelijk een waardeloze auto. Wacht, wat?
De nadelen van de Mazda MX-30
Het guitige design en de aantrekkelijke vanafprijs (iets meer dan 30.000 euro) zijn bij lange na niet voldoende om het kopende publiek aan te trekken. Dat heeft alles te maken met het feit dat de MX-30 een opgegeven WLTP bereik heeft van maximaal 200 kilometer. Dat schiet natuurlijk niet op. Zelfs de Fiat 500e komt verder dan dat, terwijl die toch vooral als stadauto in de markt is gezet.
Daar komt nog eens bij dat de Mazda MX-30 beschikt over een 1-fase 6,6 kW onboard lader waardoor het opladen langzamer gaat dan de wandeltocht van het plaatselijke bejaardentehuis. Snelladen is weliswaar een optie maar ook hier is geduld geboden. Het opladen aan een snelladen kan namelijk met slechts 37 kW. Ter vergelijking: Een Hyundai Ioniq 5 kan snelladen met 233 kW.
Facelift
Afin, drie jaar later is het de tijd voor een upgrade. Een grotere accu, een verdubbeling van de range, opladen met 800V techniek en een 3fase onboard lader dan maar? Nee, niets van dit alles. De tegenvallende actieradius blijft namelijk gelijk, precies 200 kilometer. Wel voert Mazda een upgrade door aan de snellaadfunctie. Het laadvermogen stijgt naar 50 kW. Nog altijd ondermaats maar wel een verbetering. Verder kan worden gekozen voor een nieuwe kleur in het interieur en zijn voor het exterieur ook twee nieuwe kleuren beschikbaar, te noemen Jet Black en Zircon Sand.