Hoe voorkom ik het vastvriezen van mijn laadkabel
Nederland is de afgelopen dagen bedekt onder een flinke laag sneeuw. Daken kleurden wit en de slee kwam bij veel mensen weer van zolder. Onder andere Rijkswaterstaat roept op om vooral de weg niet op te gaan in verband met de winterse omstandigheden. Helaas is natuurlijk niet iedereen in staat om thuis te werken. Soms moet je de weg op. Als EV-rijder wil je dan niet geconfronteerd worden met een vastgevroren laadkabel. Hoe kun je dat voorkomen?


Kunnen laadkabels echt zomaar vastvriezen?In de media is veel te lezen over vastvriezende laadkabels. Toch kan dit niet zomaar voorkomen. Het vastvriezen van de laadkabel kan alleen nadat het laadproces is beëindigd. Tijdens het opladen komt namelijk voldoende warmte vrij om te voorkomen dat de laadpaal vastvriest aan de connector.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn laadkabel vastvriest?


Zoals bovenstaand beschreven kan een laadkabel enkel vastvriezen als er geen laadproces plaatsvind. Er komt dan namelijk geen warmte vrij en de eventuele condens, sneeuw of regen in combinatie met extreme kou kan er voor zorgen dat de laadkabel vast komt te zitten.Het voorkomen van het vastvriezen is simpelweg goed plannen. Bij veel auto’s is het mogelijk om het laadproces pas later te starten. Je koppelt dan al wel vast de auto aan de laadpaal maar wacht tot een later moment voordat het opladen begint. Laat de auto pas beginnen met opladen een aantal uur voordat je vertrekt. Plan je het correct dan zal de auto pas net gestopt zijn met opladen wanneer je de auto gaat gebruiken. Dit resulteert erin dat de connector en laadkabel nog voldoende warm zijn. Ofwel, vastvriezen wordt onmogelijk.Een tweede tip is om te zorgen dat de stekkeraansluiting goed droogt blijft. Wanneer er geen achtergebleven vocht in de stekkeraansluiting te vinden is zal deze ook minder snel bevriezen.

Help! Mijn laadkabel is toch vastgevroren, wat nu?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je laadkabel toch vastvriest. Verkeerd handelen om de stekker los te krijgen kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ga de stekker

niet

proberen te ontdooien met bijvoorbeeld een föhn, dit kan echt gevaarlijk zijn. Wat je wel kan proberen is om gebruikers in de auto aan te zetten. Bijvoorbeeld de verwarming op maximaal, de radio aan, je telefoon gaan laden in de auto etc. Dit alles zorgt ervoor dat er extra stroom verbruikt zal worden. Normaal gesproken wil je dit juist zoveel mogelijk voorkomen maar in dit geval wil je juist dat de accu iets zal verbruiken. Wanneer de accu stroom gaat verbruiken zal de auto het opladen starten om de accu weer op te laden. Bij het opladen komt weer warmte vrij. En, met een beetje geluk, zal de laadkabel loslaten als deze voldoende opgewarmd is.Werkt dit niet? bel dan de pechhulp dienst van het desbetreffende automerk of de wegenwacht. Deze beschikken over handige tools om de laadkabel toch weer los te krijgen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *