Goedkoopste elektrische auto 2021 | de top 5
Naarmate de populariteit van de elektrische auto toeneemt, het aantal modellen stijgt en ook de ontwikkeling van een EV steeds minder lijkt te kosten dalen ook de prijzen van elektrische auto’s. Dit is voornamelijk te danken aan de schaalvoordelen. Immers, neemt het aantal verkochte exemplaren van een elektrische auto toe dan dalen ook de inkoopsprijzen en ontwikkelingskosten op termijn. Nu het aantal modellen met elektromotor als paddenstoelen uit de grond lijkt te schieten lijkt het wel alsof een lijstje van vandaag morgen alweer verouderd is. Reden te meer om de elektrische auto’s van vandaag de dag eens onder de loep te nemen en de vijf goedkoopste modellen op een rijtje te zetten. 


5. Volkswagen e-Up!De Volkswagen Up! is al een tijdje onder ons en ook een volledig elektrische versie werd ons niet onthouden. De stadsauto die eigenlijk geen stadsauto is kent al heel wat eigenaren in Nederland. Het is een prima keuze voor iemand die op zoek is naar een degelijke en compacte auto. Dat geldt eveneens voor de elektrische variant, die ook nog eens best lekker aangekleed is.Voor een bedrag van €25 850 ontvang je een vierdeurs e-Up! met een 36,8 kWh accupakket. Goed voor een actieradius tot zo’n 250 kilometer volgens WLTP. Automatische airco, een achteruitrijcamera, cruise control en digitale radio zijn standaard. Lekker! Opladen kan zowel aan een reguliere laadpaal als een snellader. In beide gevallen gaat het niet bijzonder snel maar voldoet het aan de minimale eisen. Aan een thuislader neemt het opladen zo’n 5 uur en 30 minuten in beslag en aan een snellader van 40 kW moet je een kleine 50 minuten geduld hebben.4. Fiat 500e
Een auto die al jaren veel harten weet te veroveren is de Fiat 500. De huidige generatie 500e is helemaal nieuw en volledig elektrisch. De 500 is in flink wat configuraties leverbaar. Zo is er een coupe, een cabrio en een 3+1 met extra deur. Zoals het de Italiaanse stadrakker beaamt kun je ook wat betreft personalisatie helemaal losgaan. Van luxe uitvoeringen met alle denkbare opties tot basisuitvoeringen met alleen het hoognodige. De sleutels van zo’n gloednieuwe Fiat 500e krijg je overhandigt als je minimaal €24.900 overmaakt aan de plaatselijke Fiat dealer. Geef je geen cent meer uit dan krijg je de Fiat 500e Action. En nee, deze heeft weinig van doen met de gelijknamige winkelketen. Theoretisch zou je 308 kilometer op een lading moeten komen volgens WLTP. Opladen gaat ook nog relatief snel, aan een snellader is de auto in 26 minuten tot 80% geladen en aan een 11 kW laadpaal doe je er net geen 3 uur over.


3. Smart EQ forfour / fortwoVoor een voordelige elektrische auto kun je ook bij Smart binnenwandelen. Het is een merk wat al enige tijd geleden de benzine en dieselmotor in de ban heeft gedaan. Jawel, Smart heeft alleen nog elektrische auto’s in de aanbieding. Afhankelijk van je wensen kun je opteren voor een tweezits of vierzits. Deze hebben de logische benamingen fortwo en forfour. Beide hebben dezelfde vanafprijs van €23 995. Een ritje naar Italië gaat misschien wat lastig worden. Echt een uitblinker is de Smart namelijk niet.Doe je het extreem rustig aan dan zou een WLTP actieradius van 135 kilometer mogelijk moeten zijn. Niet echt vooruitstrevend. Echter, gezien het feit dat Smarts vooral in de stad terug te vinden zijn zorgt het ook niet direct voor problemen. Wel zo prettig, de Smart komt standaard met een 22 kW onboard lader. Ofwel, binnen een uur is de 17,6 kWh accu volledig geladen. 


2. Renault Twingo ElectricDe befaamde tweede plek gaat naar Renault. De Fransen hebben namelijk een volledige elektrische variant van de populaire Twingo. De Twingo Electric kan zich prima meten met auto’s als de Volkswagen e-Up en Smart EQ forfour. We moeten er wel bij vermelden dat we het hier vooral hebben over prijs. De Renault Twingo staat namelijk in de prijslijsten voor een bedrag van €20 690. Voor dat bedrag ontvang je een vierdeurs Twingo met een 23 kWh groot accupakket en achterwielaandrijving. Vooral dat laatste kan de nodige entertainment opleveren in de wintermaanden. Driften met een EV is simpelweg altijd leuk. Veder is de auto geen snelheidsmonster. Ondanks het directe koppel moet je 12,6 seconden geduld hebben voordat de snelheidsmeter de 100 laat zien. Verd kom je volgens de WLTP zo’n 190 kilometer ver. Snelladen is niet mogelijk maar aan een reguliere laadpaal is 22 kW haalbaar. Binnen 1 uur en 15 minuten is je auto volledig geladen en klaar voor de volgende rit.


1. Dacia Spring ElectricHet zal je misschien verbazen maar dit keer is er geen enkele Tesla in het lijstje te vinden. Niet zo gek natuurlijk, de prijsstelling van Tesla is niet gericht op een goedkoop model in de markt zetten. Een merk wat zich wel al jarenlang hard maakt om betaalbare auto’s op de markt te brengen is Dacia. Je zou het haast vergeten maar ook dit merk moet aan de transitie geloven. Dat kan natuurlijk alleen als ze de naam hoog kunnen houden. En dat doen ze dubbel en dwars. De Dacia Spring Electric is namelijk de goedkoopste nieuwe elektrische auto.Voor een bedrag van € 17.890 krijg je een compacte crossover en een guitig uiterlijk. Wat mag je voor dit bedrag verwachten? Nou een actieradius van ongeveer 230 kilometer volgens WLTP, 290 liter bagageruimte, stoere looks, en een optie tot snelladen met 30 kW. Dat is voor huidige maatstaven niet om over naar huis te schrijven maar daar is de prijs dan ook naar. Let wel, snelladen is optioneel. Vergeet de optie van 495 euro niet aan te vinken bij je bestelling. Binnen een uur is de 26,8 kWh accu tot 80% geladen en zet je de Dacia aan een reguliere laadpaal moet je 5 uur geduld hebben. 


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *