EMSP | wat betekent dit laadpaalbegrip?

In navolging op onsartikel over de betekenis van het begrip CPOis het vandaag de beurt aan de afkorting EMSP. Wat betekent de afkorting EMSP in de wereld van laadpalen eigenlijk? De uitrol van de laadinfrastructuur de afgelopen jaren komt met een flink aantal begrippen en afkortingen. Om je wegwijs te maken in al deze begrippen leggen wij het voor je uit. 

Wat betekent de afkorting EMSP?Niet alleen de CPO komt om de hoek kijken als het gaat om de plaatsing en werking van een openbare laadpaal. Ook andere partijen zijn van groot belang om een laadpaal op de juiste manier te laten werken. Eén van de deelnemende partijen is de EMSP. De afkorting EMSP staat voor E-Mobility Service Provider. Een EMSP kan in sommige gevallen ook worden aangeduid met MSP of (e)MSP. De betekenis blijft hetzelfde.

Wat is de rol van de EMSP bij een laadpaal?Waar een Charge Point Operator, ofwel CPO, zorgt voor de werking van de openbare laadpaal zorgt een E-Mobility Service Provider (EMSP) ervoor dat je ook daadwerkelijk aan de laadpaal kunt opladen met een elektrische auto.In de meeste gevallen is het opladen aan een publieke laadpaal namelijk niet gratis. Om te registreren tegen welk tarief en hoeveel kWh er geladen is zal er veelal gebruik worden gemaakt van een laadpasje of laaddruppel. Deze producten zijn afkomstig van een EMSP.Daarnaast kan het zijn dat er een specifiek abonnement is afgesloten voor de laadpas of een laadapp. Middels een dergelijk abonnement zijn de laadkosten en startkosten inzichtelijk en vaak gunstiger dan de ‘basis tarieven’ aan de lader. Ook dit is afkomstig van een EMSP. Kortom, een EMSP verkoopt producten en diensten om het opladen mogelijk te maken. Daarnaast verzorgen deze partijen ook de facturatie en zijn ze verantwoordelijk voor de betalingen van jouw transactie aan de eigenaar van de openbare laadpaal. Een voorbeeld van een EMSP is New Motion.In sommige gevallen verzorgen CPO’s ook deels de producten of diensten van een EMSP. Denk hierbij aan een leverancier van laadpalen die tevens laadpasjes voor openbaar gebruik kan leveren. Andersom, wanneer EMSP’s taken over nemen van CPO’s, komt eigenlijk niet voor.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *