Elektrische auto met caravan op vakantie. Goed te doen?
Mogelijk overweeg je de aanschaf van een EV maar het feit dat je zomers graag met de caravan op pad wilt kan de aankoop in de weg. staan. Echter de laatste jaren is er veel verbeterd. De elektrische auto wordt steeds krachtiger. En in die mate dat een

caravanreis met een elektrisch aangedreven auto binnen handbereik

ligt. Om verrassingen te voorkomen is het belang vooraf te informeren of jouw EV voldoet aan de

gestelde technische eisen

zoals het trekgewicht en je goed

voor te bereiden op de routeplanning

.


VoorbereidingCaravanbezitters zijn al gewend om de tijd te nemen voor hun reis. Dat is ook wel nodig, want een reis met EV en caravan naar het buitenland vereist geduld en een goede voorbereiding. In de eerste plaats zul je goed moeten kijken of de stekkerauto voldoet aan de eisen voor het trekken van de caravan. Het belangrijkste is dan natuurlijk de trekkracht. Het gewicht van een caravan gaat al gauw richting 1000KG (excl. lading). Maar ook andere factoren zijn van betekenis zoals jouw rijstijl, weersomstandigheden, drukte op de weg, de omgeving (vlak, bergen) en de laadvoorziening van het land waar je rijdt.


Technische eisenVoor je eigen gemoedsrust: zorg ervoor dat de EV ruim voldoende gewicht kan trekken. Niets is zo vervelend als voortdurend met stress te rijden, kijken of je het laadstation haalt. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat je je gebruikelijke bereik deelt door anderhalf of door twee, afhankelijk van het gewicht van de caravan. Ook is het raadzaam om op voorhand uit de praktijk te ervaren wat de actieradius is van jouw eigen combi.Bedenk goed dat niet alle EV’s ontworpen zijn om een aan hanger te trekken. Maar er zijn inmiddels vele die dat wel kunnen. Voor een indicatie zie onderstaand overzicht met willekeurig een paar merken met trekgewicht. Het bereik is zonder caravan. 


De reisHet is noodzakelijk om vooruit te plannen hoe ver je per rit wilt/kunt rijden, waar je wilt stoppen en naar welke camping je wilt (en kun je op of in de buurt van de camping laden). Plan ruim, houdt een veilige range aan. Op deANWB-website staat een betaversie van een EV-routeplanner

Verder zijn nog andere factoren die van invloed zijn op de reistijd. Bijv. wil je 100% laden of ga je voor 80%. Immers, de laatste procenten laden tot 100 duren het langst. Ook zijn er plaatsen waar je je caravan moet afkoppelen alvorens je kunt laden. Op internet zijn al veel (positieve!) reiservaringen te vinden. Wanneer je als EV-bezitter de reis goed voorbereidt, de capaciteiten van je eigen EV goed weet in te schatten en je de tijd neemt voor de reis kun je op een goede manier een relaxte reis met caravan ondernemen.Tip: klikhiervoor een rijstestverslag van een autoreis van caravan.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *