Elektrisch rijden in de zomer | de beste tips voor een hoger bereik
De donkere maanden liggen weer achter ons. Het moet nog wel wat warmer worden maar hoe dan ook, de zomer staat er weer aan te komen. In de komende maanden trekt een groot deel van Nederland er op uit om de mooiste vakantieoorden te bezoeken. Daar zitten steeds meer mensen tussen die de elektrische auto pakken. En gelukkig gaat het bereik van de elektrische auto steeds hogerop. Toch is er ookvoor de zomermaanden een aantal handige tips om nog meer bereik uit je batterij te halen.


1. Stel een timer in voor verkoelen


Jazeker, de handigste tip voor de winter geldt ook voor de zomermaanden. Dit keer hebben we het uiteraard niet over voorverwarmen maar over verkoelen. De airconditioning hard aanzetten heeft namelijk behoorlijke invloed op de actieradius. Om deze verliezen te beperken is het aan te raden om de auto vooraf te koelen. Een bijkomend voordeel is dat je in een koele auto stapt. Het verkoelen kan veelal geregeld worden via een timer in het multimediasysteem. Uiteraard is het aan te raden om alleen te koelen wanneer de auto nog aan de laadpaal gekoppeld is. Hierdoor gaat er geen stroom verloren aan de actieradius.

2. Check je bandenspanning


Het regelmatig controleren van de bandenspanning is voor ieder voertuig aan te raden, ongeacht de aandrijflijn. Voor een elektrische auto geldt dit eveneens. De juiste bandenspanning zorgt voor minder snelle slijtage, een korte remweg en meer actieradius door de verminderde weerstand op de weg. Kortom, alleen maar voordelen. 3. Gebruik regeneratief remmenKom je uit een benzine- of dieselmotor dan kanregeneratief remmeneven wennen zijn. Door je voet van het gaspedaal te halen remt de auto vanzelf grotendeels af op de elektromotor. Door deze techniek gaan de remmen een stuk langer mee en wordt de energie die vrijkomt bij het remmen weer opgeslagen. Je raad het al, deze komt ten goede aan de actieradius. Door optimaal gebruik te maken van regeneratief remmen kun je flink meer range uit de accu halen.

4. Gebruik cruise control


Vrijwel iedere elektrische auto is tegenwoordig uitgerust met cruise control. Cruise control heeft een positieve werking op het vergroten van de actieradius. Door het rijden van een constante snelheid verbruik je minder energie. Overigens is het gebruik van cruise control niet alleen aan te raden op snelwegen maar ook op andere wegen, zoals 80 wegen.

5. Plan vooruit en download apps


Niemand zit te wachten op een urenlange stop voor de Gotthardtunnel. Ook voor een elektrische auto heeft filerijden geen prettige impact op de range. Door het continu optrekken en afremmen wordt er veel energie verbruikt. Plan daarom de reis zoveel mogelijk vooruit en download handige apps die je vertellen waar de dichtstbijzijnde laadpalen zijn. Soms is het aan te raden om eerder te stoppen vanwege een snellader met een hoger vermogen of de bezettingsgraad. Houdt rekening met de zwarte zondagen in Frankrijk. Het verschijnsellaadpaalfiledoet zich niet alleen ’s winters (wintersport) meer voor.


Leestip 1: zie ook de8 wintertipsbij elektrisch rijden.Leestip 2: debetekenis van WLTPverder uitgelegd.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *