Een elektrische auto kopen. Hoe belangrijk is de laadsnelheid?

 


Steeds meer merken kondigen aan te stoppen met het leveren van auto’s op benzine en diesel. Eenaantal merken
levert anno 2021 reeds uitsluitend auto’s met een elektrische aandrijflijn. De steeds strengere emissie-eisen en de groeiende vraag naar zuinige voertuigen dwingt een versnelde transitie naar elektrisch rijden af. Wie op zoek gaat naar een nieuwe of gebruikte auto kan daarom haast niet meer om een EV heen. Toch is het oriëntatieproces voor een stekkerauto anders dan een brandstofauto. Waar je een brandstof in enkele minuten kan tanken krijgen elektrische auto’s namelijk te maken met de

laadsnelheid

. Maar hoe belangrijk is die laadsnelheid? En wat is

AC-laden

en

DC-laden

?


Moet ik wel een elektrische auto kopen?


De overstap naar een nieuwe vorm van mobiliteit kan spannend zijn. Voor wie een enorme actieradius van een diesel gewend is zal even schrikken van de reikwijdte van een elektrische auto. Aan de andere kant zijn de financiële voordelen enorm. Niet iedereen zal staan te trappelen om over te stappen op een auto met stekker. Het vergt simpelweg een andere aanpak en gewenning dan benzine- of dieselauto’s. Toch kan een elektrische auto zelfs voor echte kilometervreters een interessante overweging zijn.
Een groot voordeel van een elektrisch aangedreven auto is namelijk dat je deze praktisch altijd en overal kunt opladen.Thuis aan een stopcontact of laadpaal
, midden in de stad, bij parkeergarages enlangs de snelweg
. HetEuropese netwerk aan openbare laadpalengroeit flink, met Nederland als koploper. Daarnaast stijgt de actieradius de laatste tijd flink. 500 Kilometer of meer op één lading is inmiddels eerder regel dan uitzondering. Dus afstand is op zich van belang, maar wellicht nog belangrijker, hoe lang duurt het voordat een lege accu weer vol is? Met andere woorden, wat is de laadsnelheid?

Wat bepaalt de snelheid van opladen?


De laadsnelheid geeft aan hoe snel een accu van een elektrische auto weer geladen kan zijn. Laadsnelheden verschillen nogal per merk en model. Daarnaast speelt het type laadpaal een belangrijke rol. De laadsnelheid is afhankelijk van meerdere factoren waaronder de accucapaciteit.
Auto’s met een grotere accucapaciteit doen er in de basis langer over om op te laden dan auto’s met een kleine accu. We zeggen in de basis want een gemiddelde EV-rijder zal opmerken dat dit niet altijd het geval is. EenPorsche Taycankan bijvoorbeeld binnen 20 minuten 
opladen tot 80% aan een snellader terwijl eenVolkswagen e-Up, met een drie keer zo kleine accu, hier 50 minuten over doet. Dit heeft alles te maken met het laadvermogen. Duurdere auto’s worden door autofabrikanten vaak voorzien van hogere (snel)laadvermogens. Hierbij geldt: hoe hoger het laadvermogen hoe korter de laadtijd.Elektrische auto’s kennen vaak twee soorten laadvermogens. Een maximaal laadvermogen voor een reguliere laadpaal (AC) en een maximaal laadvermogen voor een snellader (DC). Snelladen is veruit de snelste maar ook duurste optie om een auto te voorzien van een nieuwe lading. Opladen aan een reguliere laadpaal, bijvoorbeeld een thuislader, is een stuk goedkoper maar duurt ook wat langer.
De snelheid van opladen aan een AC-lader is afhankelijk van de onboard lader van de auto. Betreft het een 1-fase of 3-fase onboard lader? Met een 3-fase lader is een hoger maximaal laadvermogen mogelijk en is de laadsnelheid hoger. Maar niet iedere laadpaal of huisaansluiting kan ook daadwerkelijk het maximale laadvermogen leveren. Het beschikbare laadvermogen is afhankelijk van andere apparaten in de woning die ook stroom vragen en natuurlijk de capaciteit van de hoofdzekering in de meterkast.Overigens speelt ook de laadkabel een rol in de laadsnelheid. Een te dunne, verkeerde laadkabel kan de duur van het opladen verlengen. Hoewel we er in dit artikel gemakshalve vanuit gaan dat de juiste kabel bij de elektrische auto geleverd zal worden.Hoe belangrijk is de laadsnelheid?


Kortom, het maximale laadvermogen (van zowel de auto, de laadpaal en de laadkabel) is bepalend voor de laadsnelheid. Klinkt ingewikkeld en daarom rijst de vraag: hoe belangrijk is nou die laadsnelheid? Maakt die 5 minuten meer of minder echt uit?
Het antwoord op die vraag is natuurlijk afhankelijk van je behoeftes. Wil je zo kort mogelijk opladen langs de snelweg? Kies dan een auto met een hoog snellaadvermogen. Voorbeelden hiervan zijn deTesla Model S

,Porsche Taycan,


Kia EV6
,Hyundai IONIQ 5
en Audi e-tron GT

 


De meesten van deze elektrische auto’s zijn ook uitgerust met een 3-fase AC-lader voor thuis of openbaar opladen.
Wie minder haast heeft kan uitwijken naar auto’s met een wat lager laadvermogen. Vaak zijn dit stadauto’s zoals de Volkswagen e-Up enFiat 500e. Een tussenweg is om te kiezen voor een elektrische auto met een laadvermogen tussen de 70 en 100 kW. Dit is in de meeste gevallen ruim voldoende om de auto binnen een uur van een volle accu te voorzien en deze auto’s zijn vaak een stuk goedkoper in aanschaf.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *