Dit is hoe duur je een Mercedes-Benz EQS kan maken
Bij de onthulling van een nieuw model communiceert een autofabrikant de vanafprijzen. Natuurlijk weet vrijwel iedereen dat het bijna onmogelijk is om voor exact dat bedrag weg te rijden in het specifieke model. Cruise control of een groter navigatiescherm mag toch echt niet ontbreken. Wie wel eens met een configurator aan de slag is gegaan weet dat de prijzen snel kunnen oplopen. Dat geldt zeker voor premium auto’s, zoals de Mercedes-Benz EQS. Maar hoe prijzig kun je de EQS eigenlijk maken?


Vanafprijs Mercedes EQSDe Mercedes EQS heeft een vanafprijs van 118.891 euro. Voor dat bedrag krijg je een volledig elektrische toplimousine met een actieradius van zo’n 700 kilometer en een laadtijd van minder dan een half uur. Ook aan luxe mag het de elektrische S-Klasse niet ontbreken. Standaard is de EQS daarom best rijkelijk uitgerust.De ‘basisversie’ van de EQS geeft 333 pk en heeft de benaming ESQ 450+ Luxury Line. Je krijgt licht metalen velgen, een enorm OLED-display in het interieur, stoelverwarming, elektrische stoelen met memory en achterasbesturing. Maar het kan natuurlijk altijd gekker. Daarom gaan we aan de slag met de duurste opties en zoeken we, voor de wetenschap, uit hoe prijzig een EQS nou daadwerkelijk kan zijn.


580 4MATICWe kiezen direct voor de dikste motorisering. Een V8, nee geintje. De 523 pk sterke EQS 580 4MATIC. Deze versie heeft niet alleen meer vermogen maar ook vierwielaandrijving. Dit heeft wel direct zijn invloed op de actieradius. Waar de basisversie ene actieradius van 722 kilometer aangeeft daalt deze bij de 580 4MATIC naar 617 kilometer. We krijgen het ‘Electric Art exterieur’ direct cadeau. Wat atent!Verder naar het exterieur. Daar vinden we een breed scala aan kleuren. Waarvan de duurste de ‘designo selenietgrijs’ voor een bedrag van € 2.190. Een behoorlijk bedrag aangezien het overgrote deel van de kleuren zonder meerprijs aan te vinken is. Voor de velgen geeft het Duitse merk ons geen keuze. Je bent verplicht te kiezen voor de 22″ vijfspaaks wielen. Dan kunnen we beginnen met het aanvullen van de exterieuropties. Privacy glas (€ 472), een trekhaak (€ 1.016), Warmte- en geluidswerend alsmede infraroodreflecterend veiligheidsglas (€ 1.392), een verwarmde vooruit (€ 702) en een grille met Mercedes patroon (€ 399) worden allemaal aangevinkt.


Het interieur van de EQSAangezien de meeste tijd juist binnenin de auto doorgebracht zal worden in plaats van ernaast is ook een comfortabel interieur noodzakelijk. Natuurlijk mogen de meest onzinnige opties dan niet ontbreken. Tijd om ze een voor een te selecteren. Allereerst de bekleding. Nappaleder macchiatobeige is de duurste optie. Niet alleen door de meerprijs van € 1.210 maar ook doordat direct het Premium Plus pakket voor € 6.655 aangevinkt dient te worden. We krijgen dan wel de nodige camera’s, stoelventilatie en een head-up display. Dan mag ook een sierstrip van walnotenhout (€ 121) niet ontbreken. Om het je zo aangenaam mogelijk te maken in het uiterst luxe interieur van de Mercedes Benz EQS helpt het merk je graag op weg met nog een aantal extra gemakken waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Een garagedeuropener voor € 272 bijvoorbeeld, of een uittrekbare zonneklep voor € 115 of een zwarte interieurhemel voor € 1.936.Gelukkig zijn een aantal opties al voor je gebundeld onder de noemer uitrustingspakketten. Wil je bijvoorbeeld een panoramadak en het Burmester sound systeem dan kun je opteren voor het Advanced Plus pakket. Aangezien wij al hadden gekozen voor het Premium Plus pakket zijn al deze zaken direct inbegrepen. Wat helaas niet standaard inbegrepen is in onze keuzes is het Executive Rear Seat pakket. Alleen al de naam laat het klinken alsof je een suite in het Hotel de Paris in Monaco hebt geboekt. Het pakket omvat extra comfort voor de achter passagiers. Een aantal tablets, comforthoofdsteunen, verwarming en ventilatie voor de achterstoelen en nek- en schouderverwarming behoren allemaal tot de uitrusting.Opvallend genoeg moeten we hierdoor de trekhaak laten schieten. Scheelt toch weer € 1.016. Toch is het pakket niet gratis. Voor € 5.384 waan je jezelf als een koning achterin de EQS. En hoewel achterasbesturing standaard is kun je opteren voor een gelijknamige versie. Daarvoor betaal je € 1.573. Wat de verschillen precies zijn kunnen we uit de configurator niet ontdekken. Als we toch bezig zijn vervangen we ook het reguliere heads/up display voor een versie met augmented reality (€ 1.343). En om in beeld te brengen waar we zoal uithangen vinken we ook de dashcam optie aan voor € 242.


Het resultaatInmiddels hebben we alle denkbare opties geselecteerd en is het tijd om de schade op te maken. De basisprijs van de door ons gekozen EQS 580 4MATIC Luxury Line is € 154.949. Daar bovenop hebben we € 24.006 aan opties en accessoires geselecteerd. Kortom, het totaalbedrag komt uit op € 178.955. En daarvan is precies 0 euro BPM. Wel zo prettig, die voordelen van elektrisch rijden. Hoe zou jij de Mercedes EQS samenstellen?

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *