Deze bekende automerken hebben nog geen elektrische auto
Het aantal elektrische auto’s groeit gestaagd. Grote merken als Volkswagen, BMW en Mercedes presenteren vrijwel uitsluitend elektrische auto’s. De verkoopcijfers van auto’s met een verbrandingsmotor hollen achteruit en de aanschafprijzen van EV’s dalen geleidelijk naar het niveau van auto’s met benzine- of dieselmotoren. Ondanks de ietwat tegenvallende subsidiemogelijkheden voor volgend jaar lijkt de groei nog niet uit het zicht. Daarbij komt dat autofabrikanten de klimaatdoelstelling serieus nemen, of dit nou uit financiële overwegingen is of niet. Een flink aantal autofabrikanten heeft daarom de overstap naar enkel elektrische auto’s al aangekondigd of heeft de ICE inmiddels al uitgebannen. Dat geldt echter nog lang niet voor alle automerken. Wij zetten ze even op een rijtje.


AbarthDe eerste letter in het alfabet en het eerste automerk zonder elektrische auto. De fabrikant met sportieve varianten van de Fiat 500 heeft op dit moment geen EV in de prijslijst. Maar volgens het merk gaat dat niet lang meer duren. Een Abarth versie van de nieuwe 500e is in aantocht!
Alfa Romeo


Het liefhebbersmerk bij uitstek. “Je bent geen autoliefhebber als je geen Alfa Romeo hebt gehad”. Hoewel het Italiaanse merk de mooiste auto’s produceert lopen ze al jaren achter de feiten aan. Te weinig aanbod, geen opvolgers van bestaande modellen en geen EV’s. En toch, het merk heeft aangekondigd per 2027 uitsluitend elektrische auto’s te gaan verkopen.Alpine
Pas kortgeleden maakte het legendarische Alpine zijn herintroductie mee. De historisch verantwoorde Alpine A110 is een waar pareltje en een prima alternatief op de Porsche Boxster. Alpine, de naam die F1 liefhebbers onder ons ook zullen kennen, heeft nog geen elektrische auto. De opvolger van de A110 moet dat wel worden, zo weet het merk te melden.
Bentley
Ook de luxe merken kunnen niet achterblijven. Toegegeven, de huidige 12 cilinder motoren zijn ware pareltjes maar als ergens het karakter en stilte van een EV tot z’n recht komt is het wel bij merken als Bentley of Rolls Royce. Op een aantal concepts en een Plug In Hybride versies van de modellen na is er nog geen volledig elektrische Bentley. Die komt in 2025, zegt de CEO van het merk. Bugatti
Hypercars kennen een hele nieuwe lading met de komst van de elektromotor. De pk strijd is behoorlijk opgelopen en zelfs ‘kleine’ merken zoals Lotus mengen zich in de strijd van dik 2.000 pk. Reden te meer om een elektrische Bugatti op de markt te brengen, zou je zeggen. Toch heeft het merk nog geen EV en lijkt er nog niks in aantocht. Wel werkt het merk samen met Rimac. Een merk dat wel bekend staat om extreme elektrische hypercars. 


FerrariEen historie van heerlijk klinkende V8’s en V12’s gaat maar moeilijk samen met een toekomst van enkel elektromotoren. Een elektrische Ferrari op de markt brengen is dan ook een hele opgave. Liefhebbers kunnen stukje bij beetje kennis maken met elektrificatie bij het merk. Na een reeks hybride modellen moet in 2025 toch echt de eerste Ferrari EV verschijnen.Infiniti
Het luxemerk van Nissan doet zo’n beetje maandelijks een aankondiging dat ze grootste plannen hebben op gebied van elektrische auto’s. Dat roepen ze toch al enkele jaren. Tot dusver moeten we het doen met alleen wat renders en een reeks aankondigingen. 
Jeep
Elektrisch rijden met ene Jeep is mogelijk. Maar veel verder dan een kilometer of 50 kom je niet. Jeep heeft namelijk wel Plug In Hybrides maar nog geen volledig elektrische auto. Toch gaan elektrische Jeeps er wel degelijk komen. Het merk heeft verschillende concepts uit de doeken gedaan en hoopt op korte termijn het eerste productiemodel aan de wereld te tonen. 
Lamborghini
Wat geldt voor Ferrari geldt evenzogoed voor Lamborghini. De Italiaanse concurrent van het almachtige Ferrari weet te overtuigen met unieke ontwerpen en schreeuwende motoren. Heerlijk voor de petrolhead, minder goed voor de toekomst. In 2019 vertelde CEO Stefano Domenicali dat er geen elektrische Lamborghini komt. In plaats daarvan zal het merk vasthouden aan de verbrandingsmotoren in combinatie met hybride techniek. De toekomst zal het uitwijzen.
Land Rover
Plug in hyrbides kent Land Rover genoeg maar een elektrische variant moet het nog altijd ontbreken. En dat terwijl ook een EV best zou passen bij het karakter van een luxe SUV of terreinwagen. Een elektrische Land Rover of Range Rover gaat er ongetwijfeld komen. Wanneer we die mogen verwachten is nog even gissen.

Maserati

Het is een mening maar ondergetekende vind da weinig merken het karakteristieke geluid van een Maserati kunnen evenaren. Goed de magistrale V10 uit de Lexus LFA staat nog een traptrede hoger maar over het algemeen is Maserati onverslagen. Dat geldt in mindere mate voor elektrische auto’s van het merk. Dat zijn er namelijk precies nul. Toch is een elektrische Maserati wel degelijk in aankomst en zelfs al gespot tijdens het testen. Nog even geduld dus.


Mclaren

Het Britse merk heeft de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt. Het unieke design wist vele gefortuneerde kopers weg te kapen bij Ferrari en Lamborghini. Of, ze wilden er gewoon een McLaren bij naast. Dat kan natuurlijk ook. Desalniettemin heeft het merk geen elektrische auto in de prijslijsten staan. Evenmin een hybride. Wat de toekomst op het gebied van elektrisch gaat brengen binnen McLaren is onduidelijk.Rolls Royce
De elektrische Rolls Royce is in aantocht. Na een reeks studiemodellen moet het dan toch tijd gaan worden voor een elektrische Rolls Royce. En zoals we bij Bentley al omschreven, eigenlijk past een elektromotor perfect bij het karakter van de auto. Stil, snel en in luxe vertroeven. Kom maar door met de eerste rijtest. 
Suzuki
Van een betrouwbaar merk als Suzuki zou je toch vrij snel een EV verwachten. Maar dat geldt natuurlijk ook voor Toyota en Mitsubishi, de zelf geprezen pioniers op het gebied van elektrificatie. Toch zijn ook die laatste twee inmiddels meer achterblijvers dan voorlopers. En dat is ook bij Suzuki het geval. Waar blijft een elektrische Jimny of Swift?


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *