De voor- en nadelen van Private Lease
Nog altijd wint Private Lease flink aan terrein. Geen omkijken naar onderhoud, verzekering of wegenbelasting en voor een vast bedrag per maand een gloednieuwe auto rijden. Alleen de tankkosten of laadkosten zijn voor jezelf. Voor veel Nederlanders is private lease een interessante optie om voordelig een nieuwe auto te rijden en de spaarcenten op de bank te houden. Maar heeft private lease ook nadelen? En wegen deze op tegen de voordelen?


De voordelen van private leaseLaten we positief beginnen. Private lease kent veel voordelen. Voor een vast bedrag per maand heb je namelijk een gloednieuwe auto. In dat maandbedrag is eigenlijk alles inbegrepen. Je hoeft dus zelf niet meer om te kijken naar een goedkope verzekering, of onderhoudskosten. Voor het gemak zetten we alle voordelen op een rijtje. 1. Vast bedrag per maand


  Geen variabele kosten maar gewoon een vast bedrag per maand. Voor de periode die je zelf afspreek. In dat bedrag zit alles, behalve brandstofkosten en verkeersboetes, inbegrepen. 2. Onderhoudskosten inbegrepen
  Onderhoud kan een dure kostenpost zijn bij voertuigen. Zelfs bij nieuwe auto’s. Onderhoud is standaard inbegrepen bij private lease en de onderhoudskosten worden gedekt door de leasemaatschappij. Dat geldt ook voor banden.
 3. Geen eigen geld nodig


  De spaarcenten kunnen op de spaarrekening blijven. Eigen geld is namelijk niet nodig bij private lease.
 4. Voordelige optie om een nieuwe auto te rijden


  Een nieuwe auto kopen is duur. Leasemaatschappijen profiteren van lage inkoopsprijzen door schaalvoordelen. Groots inkopen heeft immers voordelen. En daar profiteer je direct van.
 5. Geen schadevrije jaren? Geen probleem
  Veel jongeren maken de keuze voor een private lease auto. De bedragen voor verzekeren van een auto kunnen namelijk flink oplopen als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Voor private lease maakt dit geen verschil.


De nadelen van private leaseWe kunnen concluderen dat private lease een hele aantrekkelijke optie is voor veel leeftijdsgroepen. Maar aan een private lease contract hangen ook voorwaarden. De leasemaatschappij wil namelijk zeker weten dat je de maandbedrag ook blijft betalen. Daarom kent private lease ook een aantal nadelen. We zetten ze op een rijtje 1. Toetsing op inkomen  Eigenlijk is dit moeilijk een nadeel te noemen. Alvorens je een private lease contract afsluit wil de leasemaatschappij wel zekerheid. Daarom toetsen ze je inkomen en kijken ze wat je iedere maand kan missen. Dit geeft zekerheid voor beide partijen.
 2. Beperkt aantal kilometers per jaar
  Leasecontracten worden opgesteld aan de hand van restwaarde. De restwaarde neemt af naarmate de auto ouder wordt en meer kilometers heeft gereden. Dit heeft invloed op je maandbedrag. Je spreekt daarom een maximale looptijd en kilometrage per jaar af. Rij je meer kilometers dan vooraf gedacht zal je hoogstwaarschijnlijk moeten bijbetalen. Dit kan best prijzig zijn. Naast meer kilometers is er ook de kans dat je minder kilometers gaat rijden. In sommige gevallen krijg je dan een klein deel van de kosten terug. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het kan daarom zijn dat je betaald voor kilometers die je niet maakt.
 3. Eigen risico bij schade


  Schade rijden kan iedereen overkomen. Dat het nooit positief is weet iedereen die wel eens schade heeft gereden. Verzekering is inbegrepen bij private lease. Wel heb je vaak te maken met een eigen risico bij schade. Deze kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Soms kun je er voor kiezen dit bedrag te verlagen. Wel stijgt daardoor het maandbedrag.
 4. Contractbreuk is duur


  Een private lease contract sluit je vaak voor meerdere jaren af. Dit betekent dat je in al die jaren moet blijven betalen. Ook als onverwachts je situatie wijzigt. Wil je onder het contract uit door bijvoorbeeld een scheiding of ontslag dan kan dit flink in de papieren lopen. Lees daarom vooraf de voorwaarden goed door.
 5. Schadevrije jaren kunnen verloren gaan
  Wanneer je voor langere tijd een private lease contract afsluit kunnen je schadevrije jaren verloren gaan. Dit heeft te maken met het feit dat de auto op naam van de leasemaatschappij staat en niet van jou. Een aantal verzekeraars hanteert een verlies van no-claim korting na drie jaar.
 6. BKR registratie


  Het afsluiten van een private lease contract kan gevolgen hebben op het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek. Banken zien de contracten namelijk als schuld. Het beperkt het maximale bedrag wat je voor een hypotheek kunt aanvragen. Het private lease bedrag zal in mindering worden gebracht op de maximale leencapaciteit bij een hypotheekverstrekker.


Private lease, wel of niet doen?Private lease kan een voordelig optie zijn om een gloednieuwe auto te rijden maar kent daarnaast ook een aantal nadelen. Of het afsluiten van een private lease contract interessant is hangt volledig af van jouw situatie. Maak je veel kilometers dan is het vaak voordeliger om een tweedehands auto aan te schaffen of geld te lenen bij de bank. Maar zoek je betrouwbaar vervoer, ben je al in bezit van een woning en heb je voldoende inkomen dan kan private lease een goede optie zijn.Besef je wel altijd dat private lease een langdurig contract is. Kijk verder dan je huidige situatie en maak een risico afweging. Wanneer je privé situatie in de toekomst veranderd kan dit best nare gevolgen hebben voor je private lease contract.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *