Dacia Spring Electric en Renault Zoe blijken enorm onveilig

De Renault Zoe kennen we al een tijdje als een prima elektrische auto. Een compacte hatchback met acceptabele actieradius en goede laadtijden. Sinds kort is er een alternatief voor wie graag zo min mogelijk wil uitgeven en toch elektrisch wil rijden: de Dacia Spring Electric. Toch blijkt dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Dat bewijst de recente crashtest van Euro NCAP met de twee elektrische auto’s. Spoiler alert: beide auto’s blijken een regelrechte ramp.


Crashtest Dacia Spring ElectricAllereerst de meest recente auto: de Dacia Spring Electric. De auto is volledig elektrisch en moet de goedkoopste auto van het moment worden. Voor iets meer dan 17.000 euro krijg je de sleutels overhandigd van een kleine crossover met volledig elektrische aandrijflijn. Met een actieradius van 230 kilometer is de auto niet bijzonder vooruitstrevend maar je krijgt wel veel waar voor je geld. Althans, zo lijkt het. Blijkbaar heeft Dacia flink bespaard op de veiligheid van het splinternieuwe model. De auto scoort namelijk precies 1 ster in de Euro NCAP crashtest. NCAP noemt de resultaten van de verschillende crashtesten ‘ronduit problematisch’. Ook vermelden ze dat er een ‘hoog risico is op levensgevaarlijke verwondingen voor de borst van de bestuurder en het hoofd van de achter passagiers bij een frontale botsing’. De botsproeven van opzij geven geen beter resultaat. Tel daarbij op dat de veiligheidssystemen volgens NCAP ondermaats zijn en men komt met deze bedroevende score. Niet echt een lekker begin van de carrière van de veelbelovende Dacia.


Crashtest 2021 Renault ZoeOok de Renault Zoe sluit het jaar af met een klapper. Tegen de muur welteverstaan. Ook voor de Renault Zoe gelden bedroevende resultaten. En dat is opvallend aangezien de Zoe in 2013 nog vijf sterren wist te halen in de Euro NCAP-test. Door de ingrijpende facelift vanaf 2019 besloot NCAP de Renault Zoe opnieuw aan de tests te onderwerpen. Het resultaat is nog een slag erger dan de Dacia. De Zoe kreeg namelijk 0 sterren toebedeeld. Volgens Euro NCAP is het enorm slecht gesteld met de veiligheid van de vernieuwde Zoe. Over het geheel biedt de auto slechte bescherming bij een crash en zijn kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers en fietsers onvoldoende beschermt. Daarnaast schittert de Zoe door afwezigheid van de nodige veiligheidssystemen en besloot het Franse merk zelfs de zijairbag aan te passen met de komst van het nieuwe model zodat deze alleen nog de borstkast beschermt en niet langer ook het hoofd. Renault is het daar mee oneens, zo laat een woordvoerder weten aan
Autoweek
. Volgens het merk voldoet de auto aan alle veiligheidsnormen en is de slechte score vooral te danken aan de steeds strenger wordende eisen op het gebied van veiligheid. Verder laat Renault weten dat het verlies van de sterren bovenal te wijten is aan het feit dat het protocol bij Euro NCAP in de loop der jaren ook strenger is geworden. Het protocol zou sinds 2013 minimaal vijf wijzingen hebben doorgemaakt waardoor volgens Renault vrijwel ieder model minstens twee sterren zou verliezen volgens de huidige regels. In de verklaring schrijft het merk ook dat het juist de veiligheidsuitrusting verder heeft aangescherpt. De rijhulpsystemen omtrent veiligheid en voetgangersveiligheid zouden juist zijn verbeterd. Dat neemt nog niet weg dat de vergelijkbare Fiat 500e wel gewoon vier sterren weet te halen, zo concludeert ook de woordvoerder van Renault. 


Deze elektrische auto’s scoorden wel goed in de 2021 Euro NCAP testUiteraard zijn de Renault Zoe en Dacia Spring Electric niet de enige voertuigen die hun waterloo vonden tijdens de testen. Ook andere auto’s kregen de mogelijkheid om de muur eens van dichtbij te bekijken. In totaal werden elf auto’s getest. Waarvan de meerderheid met vijf sterren op zak naar de schroothoop werd gebracht. De auto’s die een 5-sterren rating kregen zijn de elektrische BMW iX, Genesis G70 en GV70, de elektrische Mercedes-Benz EQS, Nissan Qashqai, Skoda Fabia en Volkswagen Caddy. De Fiat 500e en MG Marvel R kregen beide 4 sterren. Conclusie: ben je op zoek naar een veilige elektrische auto shop dan bij de premium merken of klop aan bij de Fiat dealer voor een guitige 500e. 


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *