Charge Point Operator | maakt verschillende laadpaaloplossingen mogelijkDe uitrol van de laadinfrastructuur de afgelopen jaren gaat gepaard met een flink aantal begrippen en afkortingen. Goed voorbeeld is de Charge Point Operator oftewel de CPO.Wanneer je gebruik maakt van een openbare laadpaal komt er op de achtergrond heel wat bij kijken. Niet alleen de levering van de fysieke laadpaal, de stroomtoevoer en de tariefbepaling zijn van belang maar ook het onderhoud en de werking. Eén van de elementen uit dit complexe proces is de CPO.

Wat is de rol van de CPO bij een laadpaal?


De Charge Point Operator zorgt ervoor dat de laadpaal naar behoren werkt. In de meeste gevallen gaat de CPO over de levering van de laadpaal, de installatie, het onderhoud en de storingsdienst. De CPO zorgt voor het beheer van de laadpalen.
Sommige leveranciers van laadpalen stellen de afnemer vrij in de keuze van een CPO. Dit heeft als voordeel dat de eigenaar van de laadpaal kan kiezen welke taken de CPO op zich moet nemen en welke de eigenaar zelf in de hand zal houden. Een CPO zorgt ook voor complexere laadoplossingen, waarbij men ook te maken krijgt met bijvoorbeeld verrekening en smart charging.


Andere leveranciers kiezen er juist voor om alles in eigen beheer te houden. Dit brengt als grote voordeel met zich mee dat de klant profiteert van volledige ontzorging en niet verantwoordelijk is voor de werking van de lader. Leveranciers die voor deze werkwijze kiezen zijn bijvoorbeeld New Motion, Innogy, Allego en Ionity. Vrijwel alle CPO’s bieden de mogelijkheid om de laadsessies en transacties in te zien als eigenaar van de laadpaal. Vaak gaat dit door middel van een app of webapplicatie. Hierbij is het mogelijk om bijvoorbeeld de tarieven in te stellen.
Meer lezen?Laadpaal begrippen: wat is een EMSP?
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *