Bijtelling meerdere auto’s | zo werkt dat
Hoe zit dat eigenlijk wanneer je de beschikking hebt over meerdere auto’s van de zaak en bijtelling moet betalen? Geldt dan voor beide alle auto’s de bijtelling? Of zijn er andere regels?

Hoe werkt de bijtellingsregeling bij meerdere elektrische auto’s?

Wij zetten de feiten op een rijtje.
Hoe werkt bijtelling over meerdere auto’s?Heb je de beschikking over een auto die je zowel zakelijk als privé wenst te gebruiken zal er bijtelling betaald moeten worden. In de basis geldt dit ook wanneer je gebruik maakt van meerdere voertuigen. Uitzondering op deze regel is wanneer de aangewezen bestuurder alleenstaand is of wanneer maar één persoon in het gezin beschikt over een rijbewijs.In dat geval zal er geen bijtelling worden geheven over beide voertuigen maar enkel de bijtelling over de auto met de hoogste bijtelling. Deze nieuwe regel is van kracht sinds 1 januari 2022. In het verleden zou men bijtelling betalen over de auto met de hoogste cataloguswaarde.


Nieuwe wetgeving bijtelling meerdere auto’sMaar waarom is de wetgeving per 1 januari 2022 precies anders? Dit heeft vooral te maken met de komst van de elektrische auto’s en diens cataloguswaarde. Elektrische auto’s hebben op dit moment een bijtellingstarief van 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Over het meerdere is de bijtelling 22%. Andere voertuigen, waaronder benzine- diesel en hybride voertuigen hebben standaard 22% bijtelling over de volledige cataloguswaarde.Met de huidige regelgeving kan het voorkomen dat de elektrische auto wel een hogere cataloguswaarde heeft maar niet de hoogste bijteling. Hierom is de regel van 1 januari 2022 dat men uitgaat van de auto met de hoogste bijtelling.


Welke invloed kan dit hebben op mijn kosten?Nu de regelgeving gaat veranderen kan dit gevolgen hebben voor de kosten. Zeker wanneer er zowel een auto met verbrandingsmotor als een elektrische auto in het spel zijn. Daarnaast kan de wijziging ook gevolgen hebben voor auto’s van voor 2017 met een lagere bijtelling, bijvoorbeeld Plug-In Hybrides die terugvallen in het 25% bijtellingstarief doordat de auto’s 5 jaar of ouder zijn.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *