Audi en Krajete filteren CO2 uit de lucht 

AUDI AG

en het groene technologiebedrijf

Krajete

GmbH ontwikkelen samen nieuwe technologieën voor het

afvangen van CO2

uit de lucht.

Deze zogenaamde direct air capture-technologieën (DAC) levert een aanzienlijke

milieubesparing

op en brengen extra

energie- en kostenbesparingen

met zich mee.

Het laatste voorbeeld van het ontwikkelingswerk van de twee partners is een nieuwe fabriek in Oostenrijk, waar filtermateriaal wordt gebruikt dat een zeer hoge belasting van moleculen kan bevatten en zeer ongevoelig is voor de effecten van vocht. Hierdoor is het haast niet meer nodig om de te filteren omgevingslucht voor te drogen.

Verder kan in korte tijd meer CO2 uit de omgevingslucht worden verwijderd. Na het filteren komt de lucht weer terug in de omgeving. De teruggewonnen CO2 blijft in sterk geconcentreerde vorm achter. Dit betekent een veel beperktere opslag. Het doel is echter dat de CO2 voor een breed scala aan industriële toepassingen wordt ingezet. De grootschalige installatie bij het Oostenrijkse Linz kan momenteel 500 ton CO2 per jaar filteren maar moet tegen het einde van het jaar zijn uitgebreid naar 1.000 ton.

Het doel op lange termijn is om dus om de CO2 bruikbaar te maken voor industriële doeleinden. En daarmee zet de auto-industrie een volgende stap in de duurzaamheid en levert het een belangrijke bijdrage aan de klimaataanpak. Waar vandaag de dag met 100% elektrisch rijden het milieu een dienst wordt bewezen door emissievrij te rijden, gaat straks de koolstofdioxide worden afgevangen en levert dit zelfs grondstoffen op!

Waarom is Audi hierbij betrokken?


AUDI AG wil zijn steentje bijdragen om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Het bedrijf houdt daarom bij al zijn zakelijke beslissingen rekening met duurzaamheid en heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Tegen 2025 streeft de moederconcern Volkswagen ernaar om de ecologische voetafdruk van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen in vergelijking met 2018 met 40% te verminderen over de gehele levenscyclus.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *