Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio | Autovanmorgen.nl
De dagen tellen af voordat de elektrische auto gemeengoed wordt en auto’s met een benzine- of dieselmotor uit het straatbeeld verdwijnen. De reden laat zich inmiddels raden. Gezamenlijk dienen we de klimaatdoelen te halen om te zorgen dat onze aardbol niet teveel zal opwarmen. Het is een klap in het gezicht voor autoliefhebbers. Uiteraard zijn er inmiddels meer dan voldoende elektrische auto’s met een enorme fun-factor. Desalniettemin kijken sommigen ongetwijfeld met weemoed terug naar de tijden waarin grote motoren de standaard waren. Inmiddels zijn we op een punt gekomen dat nieuwe auto’s vrijwel uitsluitend een elektrische aandrijflijn krijgen aangemeten. Toch kan de petrolhead nog eenmaal genieten van al het moois op de occassionmarkt. In de ru
briek ‘ Nu het nog kan ‘ be
lichten we daarom de auto’s die eigenlijk niet meer kunnen maar je wel heel graag wil hebben. Vandaag is dat de
Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio
.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio – een p
raktische Italiaan
De Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio is typisch zo’n auto die iedereen wil maar niemand koopt. Feitelijk geldt dit voor vrijwel alle auto’s die van de band rollen bij Alfa Romeo. En dat is ergens best heel zonde. Het Italiaanse merk kent een rijke historie en produceert fantastische rijdersauto’s. Goed, een Audi A4 of een BMW 3-serie wint het qua afwerking maar een Alfa Romeo wint altijd met de e
mozione
. Je bent immers geen echte autoliefhebber als er nooit een Alfa Romeo op de oprit heeft gestaan, aldus het internet.
Dat Alfa Romeo er soms een bijzondere werkwijze op nahoudt is terug te zien in het modellengamma. Naar goed Italiaans gebruik staat er vrijwel nooit een opvolger klaar ter aflossing van het vorige model. De Alfa 159 was tot 2011 in productie en de gloednieuwe Alfa Romeo Giulia verscheen pas in 2016 op de markt. Het was de auto die het merk weer op de kaart moest zetten. Een fraai vormgegeven zakelijke sedan met uitstekende rijeigenschappen die het echte Alfa-gevoel moest doen terugkeren. De Giulia moest zich onderscheiden als sportieve auto voor alledaags gebruik. Om dit te verwezenlijken kreeg de Giulia een motor in de lengterichting met achterwielaandrijving, iets dat sinds de Alfa Romeo 75 al 2 decennia niet meer was voorgekomen. Anders dan de concurentie durfde het automerk het aan om het topmodel, de Giulia Quadrifoglio, als eerste te presenteren.
Rijdersauto pur sang
Aanvankelijk kon de Alfa liefhebber, die ruim 5 jaar op een opvolger van de beroemde 159 heeft moeten wachten, enkel opteren voor de meest krachtige versie. Al snel volgenden ook andere motorisering en uitvoeringen. Toch is de Quadrifoglio de versie die je wil hebben. Deze beschikt over een 2.9 liter grote V6 met twee turbo’s. Het blok levert 510 pk bij 6500 tpm en het koppel van 600 Nm is al bij 2500 tpm beschikbaar. Al het vermogen gaat via een handgeschakelde zesbak naar de achterwielen. Later volgde ook de keuze voor een achttraps automaat. In beide gevallen was het mogelijk om in 3,9 seconden naar de 100 km/u te sprinten. Het geweld stopt pas bij 307 km/u.
Om het gevaarte ook weer tot stilstand te brengen beschikt de Quadrifoglio over geventileerde keramische remschijven van 360 mm voor en 350 mm achter. Dankzij de toepassing van de nodige koolstofvezel onderdelen, zoals het dak en de motorkap weegt de sportieve sedan slechts 1524 kg. Daarmee is de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio de lichtste auto in zijn klasse. Om het feest compleet te maken werd de Quadrifoglio uitgerust met een een elektronisch differentieel, die in staat is om 100% van de kracht tussen de achterwielen te verdelen en in verbinding staat met het ESP. Verder kreeg het topmodel extra sportieve bumpers aangemeten, een carbon lipspoiler, vier uitlaten en een aangepast interieur. Uiteraard beschikt de Alfa over het befaamde ‘DNA’-systeem om te schakelen tussen rijmodi Dynamic, Natural, All Weather, Economy en Racing. Om het verbruik enigszins in toom te houden werd cilinderuitschakeling toegepast. Bij een constante snelheid werden slechts drie van de zes cilinders gebruikt.
Wat kost het tegenwoordig?
Voor Alfa Romeo’s zijn altijd kopers te vinden. Als occasion zijn de auto’s van het historische Italiaanse merk enorm populair. Dat heeft zijn uitwerking op de prijzen. Uiteraard is het mogelijk om een nieuwe Alfa Romeo Giulia te kopen. Ons gratis advies: doen! Hoe meer Alfa’s er op de weg verschijnen hoe meer wij autoliefhebbers kunnen genieten. De reguliere Giulia staat in de prijslijsten vanaf 50.500 euro. De alles overtreffende Quadrifoglio mag mee voor 124.900 euro.
Dat de Giulia zijn waarde goed weet vast te houden is te zien op de occasionportalen. Een leuk aangeklede Giulia van zo’n 5 jaar oud en de nodige kilometers kost alsnog ruim 20 mile. De Quadrifoglio is een stuk minder waardevast. Gelukkig voor de liefhebber, ongelukkig voor de eerste eigenaar. De eerste exemplaren komen in beeld vanaf zo’n 58.000 euro. Voor dat geld rij je weg met een auto van de eerste bouwjaren (2016 en 2017) en een kilometerstand van iets meer dan een ton. Nieuwere exemplaren met weinig kilometers hebben een vraagprijs van iets minder dan 100.000 euro tot 115.000 euro. Om af te sluiten met nog een gratis advies: kies voor een rood exemplaar met handbak.
Grazie in anticipo!