Alfa Romeo grill

Je kan zeggen wat je wil van Alfa Romeo, saai zijn ze nooit geweest. Het merk staat op het punt om de zoveelste renaissance mee te maken in de 113 jaar oude geschiedenis. Sportieve ambities zijn dit keer het doel met twee bijzondere projecten die de toekomst van Alfa Romeo spannend en historisch accuraat moeten houden.

1000 pk aan vierdeurs geweld

Sportiviteit en schoonheid zijn twee kenmerken waarmee Alfa Romeo het meest mee verbonden is, we beginnen in dit geval met het eerste aspect. De Alfa Romeo Giulia krijgt een volledig elektrische opvolger, die rond 2025 op de markt moet komen. Dat de stap naar een elektrische aandrijving aan de horizon ligt viel te verwachten, maar het aantal pk’s is toch wel een verrassing.

Alfa Romeo Giulia EV

De basisversie begint bij “slechts” 350 pk, vervolgens is er het Veloce model dat maar liefst 800 pk heeft. Ter vergelijking, dat is meer dan iedere AMG-product dat geen formule 1 motor erin heeft zitten. Maar wees gerust, als dit je toch niet helemaal zint dan is er altijd nog de Quadrifoglio met 1.000 pk. Jep, Alfa Romeo komt met een 1.000 pk 4 deurs sedan ter formaat van een BMW 3-serie.

Alejandro Mesonero-Romanos, hoofdontwerper bij Alfa Romeo, legt uit dat het echter niet alleen om pk’s draait:” we moeten een Giulia ontwerpen waar je van houdt, er moet een connectie met het verleden zijn zonder de toekomst in gevaar te brengen. Ik wil niet dat je ongemak ervaart bij het wisselen naar een EV. De vraag voor mij is niet of je naar een EV moet wisselen, het gaat mij om het juiste rijgevoel en wendbaarheid”.

Het platform waarop de nieuwe elektrische Alfa Romeo Giulia komt is het Stellantis STLA Large platform. Dankzij een 800 volt accupakket belooft het DC-snelladen erg snel te gaan. Het bereik is gequote op 500 miles, wat vrij vertaald grofweg 800 kilometer zou betekenen.

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato zijkant

Muse voor in het museum

Het tweede bijzondere project heeft een minder zekere toekomst dan de nieuwe elektrische Giulia, maar is minstens even spannend. Er wordt namelijk gewerkt aan een luxueuze coupé die volgens Alejandro “naast een Alfa Romeo 8C moet kunnen staan in een museum, als een moment in onze historie als Alfa Romeo”. Geen makkelijk doel dus. De nieuwe sportcoupé die volgens sommige de naam 6C zou dragen, is al deels gepresenteerd aan potentiële klanten. Blijkbaar waren ze onder de indruk van wat ze zagen, want alle exemplaren zijn al verkocht voordat het project officieel is gestart.

Alfa Romeo 8C

Als Alfa Romeo het groene licht krijgt van moederbedrijf Stellantis, dan zal het project van start gaan met als doel in 2027 de eerste auto’s op de weg te zetten. De toekomst van Alfa Romeo is wat dat betreft niet zo anders als in het verleden, sportief, elegant, vol onzekerheden en met een uitstekend gevoel voor drama.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *